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PROVIDER DETAILS  

Insert Provider Name  

Registered Address as per CRO 
 
 

 

Company Number  (CRO)  

 Yes No Details Consortium/Lead Provider if applicable 

Consortium    

Lead under the consortium    

    
 
Please note that if you are a member of a Consortium any changes must be completed by the Lead as provided for 
under the Scheme.   

 

If this form is being completed by a Consortium member other than the Lead please provide explanation 
below:-  

 
 

 

CONTACT DETAILS OF PERSON APPLYING FOR CHANGE TO PARTICULARS 

 

AUTHORISED SIGNATORY DETAILS 

 

 

 

Full Name  

Title of Position Held  

Contact Email  

Contact Phone Number  

Contact Address 
 
 

 

Authorised Signatory  
(Please print name) 

 

Signature  

Date  

Authorised Signatory  
(Please print name) 

 

Signature  

Date  

This form should be signed by the authorised signatory/signatories under the Service Arrangements.  If this form is 
being signed by a person other than the Authorised Signatory, please provide an explanation hereunder. 
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Home Support Services Authorisation Scheme (the “Scheme”) 

 Application by a Provider to the HSE for any 

restructuring/reorganisation/company/other changes. 

 

This notification must be completed and submitted to the HSE by Providers approved and appointed to the 

Scheme (“Providers”) where the Provider proposes any restructuring/reorganisation/company/other 

changes (the “Notification”).  Please return to HomeSupportServices.Procurement@hse.ie  

Examples of such ‘changes’ may include but not limited to the following examples: 

Please tick in the table below the change(s) relevant to this application. 

No Section Definition 

 

Tick (√) 
change 
being 
requested  

Go to Page 

1 Change in 
Company 
Name 

Company Official Legal 
Entity name and or 
Trading Name change 
only. 

 Complete  Question 1(a) Section A - Page 4 

And 

Complete Questions 1 to 3 Section D – Page 10 

2 Change in 
Authorised 
Signatory 
/Contacts 
information 

Authorised 
Signatory/Contact name 
changes / address only. 

 Complete Question 1(c) Section A - Page 5 

And 

 Complete Questions 1 to 3 Section D – Page 10 

3 Change in 
Control  / 
Ownership 
Change of 
Parent 
Company / 
Merger / 
De-merger 
 
 
 

There is a change in 
control of a company or 
entity1  howsoever 
arising either via straight 
sale or acquisition where 
a new company or 
individuals acquire the 
shares, business or 
control of the current 
company or existing 
Provider.  No change in 
legal entity.  . 

  
Complete Question 1(b) Section A – Page 4 

And 

Complete Questions DP1 to DP5 Section C Page 9 

And 

Complete Questions 1 to 3 Section B Pages 6 & 7 

 
Or in the case of change of Parent Company / Merger / De-
Merger Complete Questions 1 to 7 Section B Pages 6 & 7 

And 

 Complete Questions DP1 to DP5 Section C Page 9 

And 

Complete Questions 1 to 3 Section D Page 10 

4 Management 
Buyout 

Existing management in 
a company buy the 
business from current 
owner.  No change in 
legal entity. Contact 
name changes only. 

 

 

                                                           
1 Control for this purposes having the meaning ascribed to that term in section 11 of the Taxes Consolidation Act, 1997 (as 
amended) being, in relation to a company, means the power of a person to secure— 
 
(a) by means of the holding of shares or the possession of voting power in or in relation to that or any other company, or 
 
(b) by virtue of any powers conferred by the constitution or other document regulating that or any other company, 
 
that the affairs of the first-mentioned company are conducted in accordance with the wishes of that person and, in relation to a 
partnership, means the right to a share of more than 50 per cent of the assets, or of more than 50 per cent of the income, of the 
partnership. 

mailto:HomeSupportServices.Procurement@hse.ie
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5. Changes in 
CHOs/Lots that 
Provider is 
contracted to 
operate in 
under Service 
Arrangements  

Only a reduction in 
CHOs/Lots covered can 
be agreed 

 

 

 Complete Question 1 Section B – Page 6 

If this request relates to a Consortium, please also 

Complete Questions 2 to 7 Section B Pages 6 & 7 

6. Addition of 
Provider to 
Consortia 

Process will be 
dependent on whether 
company already 
successfully appointed 
to the Scheme or not  

 Complete Questions 2 to 7 Section B – Pages 6 & 7 

And 

Complete Questions DP1 to DP5 Section C- Page 9 

And 

Complete Questions 1 to 3 Section D Page 10 

7. Withdrawal 
from the 
Scheme  

Please tick column to 
the right if you wish to 
indicate that your 
agency proposes to 
completely 
discontinue/withdraw 
services under the 
Scheme with the HSE.   

 

 This matter is covered within the Service Arrangement signed 
by your organisation.  Please refer to processes as outlined in 
Part 1 documentation – clauses as follows: 

For Profit and Out of State Service Providers – Clauses 30 & 31 

Voluntary Providers - Clauses 34 & 35 

8. Other – Please 
provide details 
of the 
change(s) 
proposed 

   

 

Change not included:  

1. A Provider is not required to submit a Notification where it is looking to notify the HSE of a change to key local 

contacts (not arising as a result of any of the above circumstances where there is no change to a Provider).  In 

such a circumstance, the Provider should correspond in writing without delay directly to the relevant key 

contacts in the HSE and notify the National Home Support Office at homesupport.nationaloffice@hse.ie  

The completion and submission of this Notification does not guarantee that the change proposed will be accepted 

by the HSE – the change remains subject to HSE approval (which may be withheld on grounds such as, but not limited 

to, that the change proposed will or may adversely affect the services to be provided pursuant to the Service 

Arrangement). The HSE reserves the right to request further information and/or documentary evidence from the 

Provider regarding any proposed change if required in order to assist with its assessment of the Notification. 

This Notification should be read in conjunction with the Part 1 Service Arrangement documentation and Part 2 

Schedules (for Section 39 providers and For Profit and Out of State providers) between the Provider and the HSE (the 

“Service Arrangement”). 

In particular, attention should be paid to the provisions regarding restructuring and reorganisation contained 

within the Service Arrangements for Section 39 providers and For Profit and Out of State providers. [Nothing in this 

Notification varies or otherwise alters the contractual position which is set out in the Service Arrangement between 

the Provider and the HSE. This Notification is provided for information purposes only and separately, the Providers 

must comply with the provisions regarding restructuring and reorganisation contained within the Service 

Arrangements for Section 39 providers and For Profit and Out of State providers.  

The following questions must be answered by the Provider (in the case of consortia this should be the Lead Provider, 

where applicable) 

mailto:homesupport.nationaloffice@hse.ie
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SECTION A To be completed by the Provider 

No Questions Yes No Comment 

1 Will there be any change in the company delivering the services?   
Is this change; 

 
  

(a) A change in Name / Trading Name – No change in legal entity 
delivering the services i.e. same company number CRO. 

Please outline change below 

 

Previous Official Legal Entity 
Name 

NEW Official Legal Entity 
Name 

 

 

 

 

  And / Or 

Previous Trading Name NEW Trading Name 

 

 

 

 

 

 
  

(b) 
A change in company contacts delivering the service as a result 
of any of the following, where the Legal entity remains the same 
i.e. same company name & company number. 

Please tick (√) relevant box(es) below: 

Change in Authorised Signatory                    

Change of Address  

Change of Key Contacts  

Management buyout 

Straight sale 

Change in ownership control 

Other Please detail 
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(c) Please tick (√) relevant box(es) below: 

Outline changes below: 

Previous Authorised 
Signatory / Signatories 

NEW Authorised Signatory / 
Signatories  

 
 
 
 
 

 

 

Previous Address NEW Address 

 
 
 
 
 

 

 
And / Or 

 

Previous Contact Name NEW Contact Name 

 
 
 
 
 

 

 
And / Or    

 

Previous Email NEW Email 

 
 
 
 
 

 

 

Other:  
Please Specify 
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SECTION B To be completed by the Provider 

No Questions Yes No Comment 

1 A change requested in HSE Areas covered: 

Please outline change below 

 

Current Areas Covered 
Proposed 
Withdrawal 
from Area 

CHO Tick (√) Tick (√) 

CHO1   

CHO2   

CHO3   

CHO4   

CHO5   

CHO6   

CHO7   

CHO8   

CHO9   

Note –See below extract from Schedule 3 Part 2 Service Arrangement 

The Service Provider shall not withdraw services from a service user 
without prior consultation with the appropriate HSE staff member 
and if Services are to be withdrawn the Service Provider shall provide 
at least three (3) months’ written notice to the HSE in advance of such 
Services being withdrawn. This written notice must include the 
Service Provider’s proposals as to how it will manage the hand back of 
the Service User to ensure continuity of Services and the least 
disruption to the Service User. 

 
  

2 
Change in legal entity delivering the service; 

Please note –There is no guarantee that service activity will be 

permitted to be allocated to another company.   

This refers to a complete change in official legal entity, 

delivering the service as a result of any of the following:    

Please tick (√) relevant box(es) below: 

Change of parent company 

Merger of companies 

Demerger of companies 
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Share Sale                                                                 

Change in Control                                                   

Outline change below 

Please Outline Changes Below; 

 
 
 
 
 

 

   

3 
Is your organisation an existing consortium member?  

 
  

4 
If you are delivering services under a consortium and want to 

add a new Entity, are all members of the consortium in 

agreement with this organisation entering the consortium? 

 
  

5 
Is the new Entity requesting addition to a consortium, an 

existing approved Provider? 

 
  

6 
If already an existing Provider please give details of the 

geographic area where services are currently being delivered. 

CHO Tick (√) CHO Tick (√) 

CHO 1  CHO 6  

CHO 2  CHO 7  

CHO 3  CHO 8  

CHO 4  CHO 9  

CHO 5    
 

 
  

7 If this request relates to a New Entity not a Provider under the Scheme, please provide the following 

information (i) to (vii):- 

i Company Name: 

 

ii Company Registration Number: 

 

iii Trading Name if applicable: 

 

iv CRO Registered Address: 

 

v Company Status: 
Voluntary 

Commercial 
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vi 
Charity Regulator Authority (CRA) Registration Number, where 

applicable  

 

vii Charity Revenue Number (CHY),where applicable  
 

Please note new Entities must be assessed under the terms of the Scheme by the HSE prior to service delivery. 

In order to assess this new legal Entity under the terms of the Scheme, it will be necessary for the new Entity to 

make an application via eTenders on the re-opening of the Scheme which occurs periodically.   

Please state the Legal process being undertaken to give effect to 

the proposed change and provide the detail on same. 

Declaration to be signed as Appropriate:- 

In the case of a Merger/Demerger, Share Sale or Change in 

Control 

It is confirmed that the proposed change has been effected in 

accordance with and in compliance with law and is legally 

effective. 

 

 Signature  
 

Date 
 

In the case of a new entity controlling service provision:- 

It is confirmed that no reduction or diminution in service 

levels/provision will occur post re-organisation and that no 

reduction or diminution in staff levels or of assets has occurred 

or will occur in the 12 months immediately after the effective 

change of control date. 

 

 

Signature  
 

 

Date 
 

 

The HSE reserves the right to undertake site visits and/or to seek appropriate documentary evidence to support claims 

made either in relation to any or all of the above or as part of the HSE’s assessment of the changes detailed in this 

Notification. 
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SECTION C – Data Protection To be completed by the Provider 

No Questions Yes No Comment 

DP 1 
Will there be changes to Access to clients’ personal data – or 

changes in how data is accessed  

   

DP 2 
Compliance with GDPR – will data now be shared with another 

Provider following implementation of the relevant ‘change’ 

   

DP 3 
Storage of Data – confirmation that all client data is stored in 

the Republic of Ireland  

   

DP 4 
If Data not to be stored in Republic of Ireland is the location of 

storage deemed to be in a ‘3rd country’ under DP regulation? 

   

DP 5 
If Data not to be stored in Republic of Ireland: 

Please provide details of where and how data will be stored within the new arrangement below, to include 

confirmation of compliance with GDPR and all applicable data protections laws. 

Please Outline Arrangements Below; 

 
 
 
 
 

 

 
If yes is input in response to any of the above (DP1 – DP5) please attach to this Notification an updated 

signed Service Confidentiality Agreement and Service Provider Data Processing Agreement  
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SECTION D To be completed by the Provider 

Please provide any additional relevant information on changes below: Yes No Comment 

1 
Branding  

 
  

2 
Invoicing arrangements  

 
  

3 
Other please specify: 

Please Specify; 

 
 
 
 
 

 

 
  

 

 

 


